Tintelingen in je vingers kunnen diverse oorzaken hebben en zijn te voorkomen/verhelpen. Maar wat zijn het eigenlijk? Je kunt tintelingen nog het best vergelijken met een slecht signaal op je televisie. De “kabel” wordt ergens onderbroken of verstoord waardoor het signaal niet zuiver doorkomt. In je lichaam gebeurt het bijvoorbeeld vaker bij een slapend been. Dat gebeurt wanneer de zenuwen in het been bij de lies of de knie worden afgekneld.
Bij tintelingen in je vingers kan er sprake zijn van afknelling van de zenuw. Dit hóeft niet maar als het vaak gebeurt tijdens zittend computerwerk dan is de kans groot dat het gerelateerd is aan een slechte houding. Ga je dan weer wat anders zitten (meer rechtop) dan verdwijnen de tintelingen vaak weer vanzelf. Toch is het verstandig om hierop te letten en maatregelen te nemen om je houding te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld een polssteun of een ergonomische muis om knelpunten te voorkomen.
Heb je vaker tintelingen, ook op momenten dat je wel goed zit dan kun je (symptomen van) een carpaal tunnel syndroom (CTS) hebben. Bij een CTS wordt de nervus medianus bekneld. Dit is de centrale zenuw die de duim, de wijsvinger, de middelvinger en (deels) de ringvinger aanstuurt. Maar niet de pink, en dat is een handig gegeven. De pink kan wel degelijk tintelen maar deze wordt niet veroorzaakt door een CTS.
Het is erg afhankelijk van de ernst van de klachten als je een oplossing moet geven voor CTS. Bottomline is wel dat je 10 x kan opereren maar als de oorzaak uiteindelijk een slechte werkhouding is dan moet je daar iets aan doen. Opereren is soms noodzakelijk, maar onze ervaring is dat er vaak te snel naar dit middel wordt gegrepen. Wat kun je wel doen? Als de klachten worden veroorzaakt door een verkeerde houding achter de computer kun je door gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen je houding verbeteren. Er bestaat niet één oplossing die voor iedereen werkt.
Het beste kun je een aantal producten op proef uittesten. Zo kom je er achter of de klachten (tintelingen) afnemen. Let wel, CTS komt langzaam en gaat ook langzaam weer weg. Het is dus zaak de producten een langere periode (minimaal 2 weken) te testen. Neem gerust even contact op met onze adviseurs.
De eerder genoemde pink (en soms ook de ringvinger) kan ook gaan tintelen. Deze klachten vinden hun oorzaak vaak in de elleboog. Het veel minder bekende nervus ulnaris syndroom (NUS) wordt veel minder vaak veroorzaakt door computerwerk. Overbelasting van de arm door regelmatig te zwaar tillen of overbelasting door sport kunnen tot ontsteking leiden (zoals een tenniselleboog). Wanneer het wel gerelateerd is aan een slechte houding, dan ligt dit vaak aan de (te hoge) armleuningen. Je tilt dan je schouder op en de bovenarm wordt continue naar beneden gedrukt. De druk op de elleboog zorgt voor afknelling.
Hier kan een oplossing zijn het verlagen van de armleuning of het geheel verwijderen van de armleuningen. Hierdoor ontspan je je schouder en is je elleboog “vrij”. Daarnaast adviseren wij een verticale muis te gebruiken. Je elleboog wordt dan tijdens het bedienen van de muis veel meer naar het lichaam toe gedrukt. Je schouder ontspant en de spieren rondom de elleboog krijgen veel minder spanning.
Tintelingen in de vingers manifesteren zich ook door andere oorzaken. Hierbij moet je denken aan artrose, diabetes en bijvoorbeeld klachten door de schildklier. Dit zijn meestal chronische aandoeningen die niet zomaar weggaan. Bezoek de huisarts zodat deze je kan adviseren. Natuurlijk is een gezonde werkhouding ook bij deze klachten van groot belang. Vraag gerust advies aan onze ergonomisch adviseurs.